Skip to main content

Välj rätt longstay

Många frågetecken inför en värmande månad

Efter år av slit kommer man till dagen då plötsligt tiden finns, flexibiliteten är större än någonsin i livet och det är dags att göra alla de grejer man funderat på och som bekanta berättat om att de kunnat göra nu när de är fleixbla. De där upptågen och äventyren man varit lite avundsjuk på att höra andra berätta om. En sådan sak är för många att resa på longstay med eller utan golfklubbor. Men som förstagångs resenär på en longstay kommer frågorna. "Vågar man boka en månad?" "Ska man verkligen ha hyrbil?", "Är det varmt i november"? "Finns det tvättmaskin"? Vi skall försöka reda ut de vanligaste frågorna och tipsa om rätt destination för ert äventyr.

Var skiner solen?

En longstay har flera viktiga variabler som tillsammans skall ge känslan av livskvalitet och trivsel. Vad det är kan variera från person till person men en sak har vi nog alla som mål med vår resa söderut, det skall vara värme och gärna sol alla dagar. När det kommer till frågan om klimatet är bättre på Costa Blanca än på Algarve är svaret inte enkelt. Från november till mars kan vädret i Sydeuropa variera ganska radikalt från region till region under en och samma dag eller vecka. Under vinterhalvåret är lågtryck vanligare än under sommar och det är naturligtvis på förhand omöjligt för någon att sia om östra Spanien eller Algarve skall få mer regn och några färre grader.

November

Ser vi till rapporterad medeltemperatur i november mellan åren 1985 – 2015 så är den identisk i regionerna Algarve, Costa del Sol och Costa Blanca.  Dygnsmedeltemperaturen ligger på 16 grader med en medeltemperatur dagtid på 20 grader i samtliga tre regioner. Det som  skiljer sig i november är nederbörd och soltimmar. Här blir det lite motsägelsefullt då Algarve har både flest millimeter regn men samtidigt flest soltimmar av de tre regionerna. I snitt faller det 31 millimeter regn och det bjuds på 182 timmar sol. Det kan jämföras med Costa Blanca som har historisk data på 6 millimeter regn och 175 timmar sol och Costa del Sol som visar 21 millimeter nederbörd och i snitt 170 timmar sol. Summa summarum är att vädret varierar något mer på Algarvekusten under november men att skillnaderna inte är stora. 

Mars

Ser vi till rapporterad medeltemperatur i november mellan åren 1985 – 2015 så är den identisk i regionerna Algarve, Costa del Sol och Costa Blanca.  Dygnsmedeltemperaturen ligger på 16 grader med en medeltemperatur dagtid på 20 grader i samtliga tre regioner. Det som  skiljer sig i november är nederbörd och soltimmar. Här blir det lite motsägelsefullt då Algarve har både flest millimeter regn men samtidigt flest soltimmar av de tre regionerna. I snitt faller det 31 millimeter regn och det bjuds på 182 timmar sol. Det kan jämföras med Costa Blanca som har historisk data på 6 millimeter regn och 175 timmar sol och Costa del Sol som visar 21 millimeter nederbörd och i snitt 170 timmar sol. Summa summarum är att vädret varierar något mer på Algarvekusten under november men att skillnaderna inte är stora. 

Om vi skall konstatera något med säkerhet vågar vi garantera bättre väder i sydeuropa än här hemma under höst till vår. Exempelvis Göteborg visar på 48 millimeter regn, 4 grader och trist nog enbart 58 soltimmar i november.Lägg inte för mycket fokus på väderleken när ni funderar på er destination för er månad i Sydeuropa. Även om Costa Blanca i Spanien visar på stabilare väder med färre millimeter regn så är skillnaden över en månad inte överhängande. Ni får värme, sol och golf i kortbyxor oavsett destination.

Resort eller stadsliv

Den magiska kombinationen av stadsliv med stort utbud direkt runt knuten samtidigt som första tee på golfbanan ligger 100 meter bort är en svår nöt att knäcka. Det är ett faktum att de flesta golfbanor ligger en bit bort från centrum på de flesta håll. Man får helt enkelt göra ett val och fundera på om man hellre tar hyrbilen eller taxi till golfbanan på morgonen eller tar en taxin till stadslivet framåt kvällen.

För er som vill kunna promenera till ett stort utbud av restauranger, shopping, stränder, kaféer, marknader och nöjen rekommenderar vi, starkt, orten Lagos på västra Algarve. Här bor ni i city och granne med ortens hamn som kantas av restauranger och pubar. Till golfbanorna erbjuds transfer på cirka tio minuter.  En förstklassig longstay för den som vill bo i charmig ort med stort utbud av det som hör en stad till.

Ett alternativ beläget i civilisationen är Nueva Andalucia på Costa del Sol. Lägenhetshotellet Aloha Gardens ligger på rimligt gångavstånd från partyorten Puerto Banus där marinan är fylld av lyxyachter och är kantad av restauranger av alla de slag. Utanför dörren på Aloha Gardens finns dessutom ett tiotal restauranger inom 100 meter och till golfbanan Los Naranjos tar bilfärden inte mer än tre minuter.

Gör ni hellre tvärtom och bor direkt vid golfbanan sticker två alternativ ut. Vid Marriott La Sella norr om Alicante bor ni i ett frodigt naturreservat och direkt vid 27 fina golfhål. Till kustorten Denia som har flera Michelinrestauranger blandat med tapasbarer och pubar tar taxiresan tio minuter. För stränder och fiskrestauranger siktar ni på orten Jaeva som också nås på tio minuter.  

Prisvärda Islantilla på Costa de la Luz erbjuder 27 populära hål 400 meter från lägenheterna. Till stranden och den lilla ortens restauranger tar en promenad 15 minuter och en taxiresa fem minuter. Här rekommenderas också en tio minuters taxiresa till grannorten Isla Cristina för ett bra utbud av restauranger och tapas.

Hyrbil eller transfer

Vi är många som haft krångel med hyrbilar. Själva bilen har kanske inte gett upp men personen bakom disken på hyrbilsfirman har krånglat. Tydligen så ingick inget skydd mot skador på fälgar och så fanns det en post som sa "€35 tarifa de aeropuerto" på kvittot. Man märker snabbt att det inte lönar sig inte att tjafsa med dessa skolade försäljare. Nu är problemet dock ett minne blott. We Do Travel erbjuder numera vad vi kallar "hyrbil utan krångel" Det betyder att hyran inkluderar fria mil, en extra förare, full försäkring och ni betalar ingen deposition eller självrisk. Det är bara att tuta och köra. Ni betalar enkom för bränslet ni förbrukar. Så som det ska vara.

Med farhågan om att bli påtvingad extra kostnader eliminerad kan vi konstatera att longstayupplevelsen blir enklare och friare med en hyrbil än utan. Speciellt om ni bor vid en golfbana med ett avstånd till närmsta ort. Att kunna shoppa billigt och fylla upp kylskåpet med läckra lokala varor blir enklare när ni har tillgång till en bil. Att ta den där utflykten till Valencia, Granada, den gömda stranden eller avsides fiskrestaurangen som semestergrannarna rekommenderade blir både billigare och enklare än taxiresor. Ni får helt enkelt en helt annan frihet med hyrbil. Ni får dessutom enklare att utforska fler golfbanor i närområdet.

Att köra bil i Spanien eller Portugal är inte svårare  eller så mycket mer annorlunda än i Sverige. På många håll är vägarna bättre än här hemma och att köra på betalvägar må ha en liten kostnad men upplevelsen är oftast behaglig med lite trafik på en superb vägbana. Efter otaliga mil på spanska och portugisiska vägar kan vi inte hålla med, om den ibland förutfattade meningen, om att sydeuropéer kör hetsigare och annorlunda än vi här hemma. Så känn ingen oro för framfarten på vägarna. Att hitta rätt adress är numera dessutom lättare. Nu när mobilnätet har samma kostnad runt om i EU blir man inte ruinerad när man slår på Google Maps och får vägbeskrivningen uppläst i mobilen. Biltypen vi bokar vid två resenärer är en 5-dörrars smidig Renault Megane eller liknande där ni kan fälla baksätet för större lastning. Är ni två par som reser och vill dela en bil så hyr vi en Renault Kangoo där ni får in fyra golfbagar, fyra resväskor och fyra glada golfare.

Önskar ni ändå slippa hyrbil på er resa så rekommenderar vi destinationen Lagos på Algarve där ni har gångavstånd till det mesta samt goda tågförbindelser till andra orter längs kusten. Även på Islantilla på Costa de la Luz klarar man sig gott utan hyrbil.

Boende & service

Att kliva in i sitt nya hem för en månad skall aldrig vara en besvikelse. Det är viktigt att veta att boendet under den kommande månaden håller en hög standard, att det är rent och snyggt och att allt fungerar. Det finns trots allt en skillnad i modernitet, utrustning och yta beroende på val av destination. Vanan hemifrån förvinner inte bara för att man är på semester. Sover man i varsin säng hemma och kanske i varsitt sovrum är det troligen viktigt att kunna hålla rutinen även på långsemestern.

Naturligtvis finns alltid reception och kontaktperson för lägenheterna på plats. Saknas en vitlökspress eller en platta slutar fungera så kontaktar ni receptionen eller ringer vårt journummer. We Do Travel har inte gjort en officiell stjärnkategorisering av lägenheterna men visst finns det skillnader i modernitet, möblemang och inredning. Prata med oss om vad som är viktigast för er så skall vi vägleda er till rätt boende.

We Do Travel skräddarsyr alla resor och jobbar med fler proffsiga hus- och lägenhetsuthyrare. Det betyder att vi kan skräddarsy fler longstays än vad vi presenterar på vår hemsida. Kanske söker ni ett boende i villa istället för lägenhet? Fråga oss.

Vanliga frågor

Vad ska man inte glömma i packningen?
Packa ner bevis på att du har en hemförsäkring. Det brukar finnas en talongen att riva loss. Skaffa också Försäkringskassans EU-kort för sjukvård inom Europa. I övrigt pass, shorts och solkräm.
 
Får man ta emot gäster i lägenheterna?
På samtliga nämnda destinationer är det tillåtet att ta emot gäster. Dessa skall dock registreras till oss och det kan ibland tillkomma en liten dygnskostnad för gäster beoende på resmål.

Kan man boka extra golf?
Alla våra resor skräddarsys enligt era önskemål om extra golf eller färre rundor golf och således med tillägg eller avdrag på priserna.

Har We Do Travel golfvärd på plats?
Vi har inte golfvärdar på våra destinationer men vi finns tillhans på telefon 24 timmar om dygnet. Vi kan garantera att ni inte kommer att spela golf på egen hand om ni inte framför det önskemålet och heller inte känna er ensamma på någon destination. Ni kommer träffa nya golfvänner vart ni än åker.

Hör gärna av er till oss med era frågor och för personlig rådgivning. 040 65 13 000 eller info@wedotravel.se