Skip to main content

Ta med rätt cigarr på resan

Pinnen ska med

Som Miguel Àngel Jiménez har utryckt det ”det är viktigt att trivas med livet för att lyckas. Därför röker jag cigarrer och dricker goda viner”  Vi inser att detta troligen är sant så vi tog omedelbart kontakt med Daniel Carlsson som driver Cigarrspecialisten.se för att få en nybörjarinblick i cigarrernas värld.Vi når Daniel när han just klivit in på sitt moderna cigarrlager i mörkaste Småland. Eller ja i centrala Växjö. Här levereras cigarrer av kvalitet på löpande band och här finns dessutom en snygg butik för den som vill göra ett fysiskt besök.

Berätta lite om Cigarrspecialisten, vad är ni bäst på?
Som namnet illa dolt antyder så jobbar vi på cigarrspecialisten primärt med cigarrer. Det är här vårt fokus och stora intresse ligger. Jag skulle säga att våra främsta styrkor ligger i utbudet och i kompetensen. Vi har troligen Sveriges största utbud av cigarrer och det ökar varje månad. Vår kundtjänst är alltid redo att ta emot frågor av alla de slag och vi har även en egen blogg med artiklar samt ett hjälpcenter där man kan leta upp svar på frågor. Vi har ända sedan start lagt mycket fokus på att sprida kunskap om cigarrens värld. I Sverige ligger vi generellt långt efter resten av världen då vi förknippar cigarrer med rökning medan det mer ingår i mat och dryck på många andra marknader. På grund av vårt  förhållningssätt att agera som kunskapsbärare så har vi också många nybörjare bland våra kunder, något vi tycker är fantastiskt kul.

Om man är ny på ciggarer i vilken ände börjar man?
Man tänder i ena ändan och drar röken från den andra. Skämt å sido, som nybörjare ska man inte göra det mer komplicerat än vad det behöver vara. Köp en billig och bra snoppare (verktyg för att klippa/öppna cigarren) och se till att du har en gaständare hemma. Då har du de verktyg som behövs för att börja. Du behöver också förvara cigarrerna på ett speciellt sätt då de, förenklat, kräver mellan 65-75% relativ luftfuktighet. Men bara prata med din handlare innan köp så kan de rekommendera ett billigt sätt att förvara dem på. Om man först vill prova på för att se om cigarrer är en passion som passar så bör man inte lägga för mycket pengar på det. Sen, när och om man blir biten, då kan cigarrlivet verkligen bli en materialsport.

Gällande cigarrer så är det lite svårare, smaken är som bekant som baken. Så det är högst individuellt vad som är en ”bra” cigarr. Men vi brukar titta på faktorer så som cigarrens storlek och styrka samt ställa ett antal frågor till kunden för att kunna tratta ner det stora utbudet till några cigarrer som kan tänkas passa. Ska jag generalisera grovt så skulle jag säga att man ska välja en mindre cigarr i formatet samt med en kropp (förenklat kraften i smakerna) runt medium eller medium/light. Då får du en cigarr som varar i cirka 30 -45 minuter och som inte kommer vara som en smakbomb i munnen vilket gör att chansen att bli ”mätt” för snabbt minskar. Ska jag ändå ge mig på några exempel på cigarrer så kan exempelvis en Montecristo Media Corona från Kuba vara ett bra alternativ, även H. Upmann Half Corona är en mycket bra pinne. Utanför Kuba hittar vi Alonso Menendez no. 20 från Brasilien och Condega Serie S Half Corona från Nicaragua. Gällande priset så brukar vi säga att man inte bör gå över 100 kronor när man är ny, det tar lång tid att träna upp sin förmåga att hitta och urskilja alla smaker, precis som för vin. Så att lägga mer pengar än hundralappen ger oftast inte så mycket mer upplevelse i början. Likväl så bör man inte välja de absolut billigaste cigarrerna då du inte får rätt representation av vad en cigarr kan vara.

Finns det någon cigarr som vi kan kalla "golfcigarr"?
Cigarr och golf har ju länge haft en relation, jag skulle säga att den cigarr du gillar bäst är också den som kommer fungera bäst på golfbanan. Men det kanske är ett lite tråkigt svar. Det finns faktiskt även en linje cigarrer från Kubanska märket ”Montecristo” som är gjorda just för golfbanan. Denna serie heter ”Open” och finns i fyra olika varianter. Här har man tagit fram cigarrer som går väl ihop med de intryck man har på en golfbana, smak av nyklippt gräs, trä och sötma bland annat.

Om man skall vinna en riktigt fin "vinnarpinne", vad ska man välja?
Ska man slå på stort så skulle jag säga att valfri cigarr från Kubanska märket Cohiba är ett bra alternativ. Kanske det mest kända cigarrmärket från Kuba och som har en mystik runt sig då det var Fidel Castros privata märke under många år. Det är också det exklusivaste märket som Kuba har att erbjuda än idag. Ett annat mycket exklusivt märke är Davidoff som gör några av världens finaste cigarrer med mödosamma och långa processer från frö till färdig cigarr. Vad som helst från dessa märken är synonymt med firande och framgång.

Om man köper en ciggar hemma och vill ta med denna på resan, ska man tänka på något särsklit?
Ja, som tidigare nämnts så är förvaringen den huvudsakliga uppgiften att lösa. Ska man bara vara borta några dagar så räcker det med en tätslutande behållare att förvara dem i. Bara se till att de inte kan röra sig i behållaren, annars kan de rulla runt och förstöras. Cigarrer är ömtåliga. Man kan också ta med sig ett cigarrfodral, som vanligtvis rymmer 2-3 cigarrer. Ska man vara iväg en längre period, eller bara vill ha bästa möjliga reseförvaring så är en resehumidor den bästa lösningen. Dessa är utformade som små väskor och finns för allt från 5 cigarrer upp till 50+. Dessa väskor är specialgjorda för cigarrer och har ett invändigt foder som gör att cigarrerna inte kan röra sig. Här använder man också ett fuktsystem så att cigarrerna garanterat håller sig fräscha under hela resan.

Vad är den viktigaste cigarrattiraljen utöver cigarren?
Det var en knepig fråga, men jag får nog ändå svara snopparen. Alltså den lilla manick med vilken man snoppar/klipper cigarren. Alla premiumcigarrer är nämligen slutna i den ände där man ska dra röken (cigarrens huvud) och denna del måste klippas upp. Detta bör man göra med en riktig snoppare, att bita av eller använda kniv brukar resultera i dåligt resultat. Om man inte snoppar korrekt så riskerar man att cigarren brinner dåligt och inte blir en lika angenäm upplevelse som det var tänkt. Tändare funkar med vad som helst så länge det är gas (bensin och andra bränslen ger smak åt och förstör cigarren) Det går också bra med tändstickor så länge de inte är impregnerade med någon kemikalie samt att man låter tändhatten brinna bort ordentligt innan man tänder. Det är dock svårare att få en jämn och fin glöd med tändstickor. Humidoren har vi redan pratat om, den kan man investera i när man vet att man vill fortsätta med denna hobby/passion. Så snopparen får bli mitt svar om vi pratar om en person som är i början av sitt cigarrintresse. När man kommit igång och fått upp sitt intresse och cigarrsamlingen växer så blir humidoren/förvaringen den viktigaste komponenten, man vill ju inte att alla sina pinnar ska förstöras.

Tack Daniel. Vi har nu blivit något klokare i vår resa mot att bli en livsnjutare likt Jiménez men förstår att det är en djungel där "smaken är som baken"

Så kontakta Cigarrspecialisten.se om ni vill ha personlig hjälp att välja rätt cigarr för nästa golfrunda eller annan njutbar stund.